Home >> România ca spectacol >> Aici au fost… butuzaţi banii dumneavoastră!

Aici au fost… butuzaţi banii dumneavoastră!

Pe frontul şi pe baricadele  încleştatei lupte cu mai marii infracţionali din toate guvernele picante, cu portocale zemoase, trandafiri rozalii şi săgeţi fără ţintă, se urcă, alunecă şi cad în iureşul vremurilor tot mai multe şi mai diverse personaje, unele mai haioase decât altele…
Bună­oa­ră, saltimbancul de la Constan­ţa, mai ceva decât valurile mării-n spume, Mazăre… A gustat şi el fasolea obligatorie din meniul beciului cu reţinuţi preventiv. E drept că a scăpat, cu băgă­jelul în mână şi milostenia de rigoare, numai cu o zi. Poate o să i-o scadă din celelalte fără soare, care vor urma. Ghinion, vorba preşedintelui! Nu poţi să te dai cu caiacul prin beciu­rile arestului Poliţiei Capitalei.  Şi nici la Rahova sau Portiţa… Nu alunecă, oricât ai trage la rame! Şi rămâi pe loc cu tot ce-ai dosit şi te-au dat în gât binevoitorii cărora le-ai făcut bine. Ca o curiozitate şi noutate în acelaşi timp, iată cum un denunţat şi un de­nunţător au ajuns după gratii în aceeaşi fatidică zi a săptămânii. Şeful ANI, care l-a „hărţuit” cică pe Ma­zăre şi însuşi Mazăre,  hărţuitul… Care nu mai vrea nici în PSD, nici la primărie, nici cu gagicile, nici cu mus­taţa lui Hitler şi nici cu basca lui Che Guevara… El cică a fost târât acolo de lucrarea „integrilor” de la ANI. Numai că întâlnirea celor doi în a­ce­laşi eveniment a fost de scurtă durată. Şi unul a plecat şi ce­lălalt a rămas. Deocam­dată.
Campion al umorului invo­luntar, vreme de 20 de ani şi ceva, dar şi al cantităţii lichide din bugetul unei pri­mării furată, stoarsă şi în­toarsă 10% în portofel, până în momentul de faţă este Van­ghelie. Dovadă că „este”şi cu certitudine se va scrie şi la „alma­na­he”, Marean, tăticul Sectorului 5 se zice că a ago­nisit din sudoarea de primar cam 100 de mi­lioane. De euroi, vechi şi noi!
Pariez că, dacă aplicăm aceeaşi soco­teală contabilă de tip DNA, consacrată în lumea şpăgii de către mai toţi ordonatorii de credite mari, Scripcarul Braşovului îl bate! O să ne batem capul în numerele viitoare să calculăm ce ar însemna 10% întorşi de la ţâţă, vreme de peste 10 ani din bugetele grase ale Braşo­vului. Chiar şi din creditele lungi cu care ne-a amanetat viitorul. Aritmetică simplă, bazată pe tactică şi practică. Putem băga în calculul nostru măcar cei 10% din banii butu­zaţi în asfalturi, ocoli­toare, giratorii, schiabil etc.
Patinoarul intră în altă so­coteală, cu mai mulţi cash-be­neficiari: Vasile Buldog cel fio­ros, din fruntea bicefală a partidului dodoloţ, Lenuţa mai eficientă ca ţelina. Şi… pun pariu, că Georgică la o adică îl va da în gât şi pe El,  însuşi beneficiarul efectului de ţeli­nă… Că doar nu poate să spună că nu i-a dat ce trebuia, că s-ar face de râs.
Pentru identificare şi veş­nică pomenire, „Ctitoriile” scripcarului ar putea fi marcate cu plăcuţe comemorative de genul… „Aici se odihnesc fantomele banilor dumnea­voas­tră!”. Sau, chiar mai pe şleau: „Aici au fost butuzaţi banii dumneavoastră!”.

About Ion Mânzală

ION MÂNZALĂ este jurnalist, realizator TV, scriitor şi editor de carte. Luptător vechi pe „frontul anticorupţie”, autorul locuieşte şi îşi desfăşoară activitatea în Braşov.