Home >> România ca spectacol >> Dacă… „Avram Iancu e un criminal”, eu mă declar „dobitoc ”!

Dacă… „Avram Iancu e un criminal”, eu mă declar „dobitoc ”!

Nu este vremea exceselor naţionaliste. Dar nu putem rămâne indiferenţi când un puşti obraznic îşi suflă mucii peste istoria naţională. Mihai Codruţ Nanu este un postac de pe Facebook. Ca orice ce­tăţean al Satului Global. Şi are opinii. Foarte bine, să aibă! Dar libertatea de exprimare presu­pune şi asumarea opiniilor exprimate. Cu argumente. Nu aruncând afirmaţii în spaţiul public, cum ai face-o cu seminţele scuipate pe stadion. Şi opinii ar presupune o anume decenţă. Sau măcar motive de fiţe sau ţandără să­rită, justificate cumva să fim tri­viali, eronaţi sau imbecili în spaţiul public… Cum se mai întâmplă. Dar nu e cazul aici.
Citez de pe pagina de Fa­ce­book a acestui tânăr şi nu pot să spun după cum îl ştiu până ieri… imatur. E băiat cu carte şi înrolat în oastea li­be­rală a Braşovului. El propagă slobod aceste enor­mi­tăţi: „Văd că mulţi români verzi au sărit ca arşi în apărarea lui Avram Iancu, un criminal care a ucis civili la Vinţu de Sus şi care a vândut revoluţionarii împăratului de la Viena. Mulţi dobitoci mai sunt pe lumea asta!”. Teribilistul, nu doar că s-a luat după teze otrăvite interesat, dar să susţii că Avram Iancu a trădat şi şi-a vândut fraţii împăratului este nu doar o impietate, ci şi o enormitate. După cum se ştie, când îm­păratul a urcat la Ţebea, Avram Iancu a refuzat să vorbească cu el. Este cum­plit de complicată istoria, ca s-o mai complicăm şi noi as­tăzi. Cu privire la numărul mare de dobitoci per cap de planetă, pot fi de acord cu Nanu! Şi-mi asum chiar cali­tatea de a fi „dobitoc”. Pentru că îl consider şi eu pe A­vram Iancu un erou na­ţio­nal. Cred că suntem mi­li­oane de „dobitoci” care cred în asta. „Urecheala”, pe care şi-o ia acum neinspiratul (?!)  „opinist” de la O­pinia Publică, este îndrep­tă­ţită. Ce nu îmi vine să cred este că Nanu nu este doar un puşti oarecare, teribilist şi răz­vrătit pe sub Tâmpa. El este recomandat pe pagina oficială a PNL Braşov ca bloger libe­ral. „Ezistă” şi o explicaţie, vorba Leanţei lu’ Costel. Mesajul stupid nu vine oarecum în spa­ţiul pu­blic. Ci ca o reacţie la o altă reacţie. Se ştie că preşedintele Ioha­nnis nu a promulgat legea prin care Avram Iancu era declarat erou naţional. Gest la care mulţi conaţionali au reacţionat ca atare. Nu e vorba aici doar de adepţi PRM sau Noua Dreap­tă, ce pot fi acuzaţi de extre­me. Avem dreptul să ne în­tre­băm de ce Johannis a făcut asta. Bravul a­pă­rător benevol al preşedintelui a crezut că e o mare ispravă, care dă bine liberal, să etiche­tezi un erou naţional drept criminal şi pe cei care nu sunt de acord cu el, nişte dobitoci…
Nu ştiu contraargumen­tele „Preşedintelui Facebook” cu faţă europeană, priceput mai ieri la fizică atomică şi la meditaţii şcolare, pentru care nu a promulgat legea „Avram Iancu – erou naţional”.
Ştiu că şi de la Cotroceni la Nanu e cale lungă. Mai ales că nu e nici autostradă Comarnic-Braşov şi nici aeroport… decât la Sibiu. Dar si­gur preşedintele nu împăr­tăşeşte astfel de opinii necuvincioase şi jignitoare. Pentru că dacă ar fi aşa, ar pierde brusc ditamai suportul popular. Chiar şi mai repede decât l-a câşti­gat… În vreo două-trei ore, la recentele alegeri, în care nu el era favoritul… Şi scoţând din ţâţâni marja de eroare a tuturor exit-poll-urilor de pe Dâmboviţa… Se poate glumi, dar gluma e proastă şi dezo­norează!

About Ion Mânzală

ION MÂNZALĂ este jurnalist, realizator TV, scriitor şi editor de carte. Luptător vechi pe „frontul anticorupţie”, autorul locuieşte şi îşi desfăşoară activitatea în Braşov.