Home >> România ca spectacol >> Să-şi facă şi DNA televiziune proprie. Patriarhia are…

Să-şi facă şi DNA televiziune proprie. Patriarhia are…

Recentele sondaje de o­pi­­nie situează DNA-ul dea­supra Bisericii şi pe  mai puţin fe­ricita Codruţa deasupra prea­fericitului Daniel… De ce ar fi Kovesi mai puţin ­fericită, când a devenit top-model mondial. Din Ţara lui Obama Vodă şi până în Dubai, de unde a fost a­dus să se spove­dească Co­coş?!… Şi totuşi, e mai puţin fericită! Pentru că nu este lăsată de capul ei.

Buuun!  Avem, dar nu un singur Cocoş, ci chiar doi co­coşi în arest, din a­ceeaşi re­nu­mită familie. Avem un Ştefan, fie el şi cu alintul „Pi­nalti”? Avem! Avem mi­nis­tru de interne (deocam­da­tă, unul şi nu cel care a furat cel mai mult!)… Se pregăteşte şi un ministru al justiţiei… Mi­niştri tele­comunicaţi, doi şi ai transporturilor, tot doi, deşi lo­curi libere ar fi pentru toţi. Avem şi-un procuror-şef an­ti­ma­fie! Pardon! Nu un… ci o… Avem un Hrebe şi un Ru­şanu, marii sforari de partid şi de stat? Avem, avem! Doar cu struţo-caprele mânate de Gre­blă, s-a cam pecit-o! Precum în vremea lui Morar, cu calta­boşii lui Remeş. Dar şi umorul face parte din picanteria luptei cu corupţii fel de fel. Nu totul este potrivit cu în­cruntătura asprei con­du­că­toare a An­ticorupţiei. De-aia  propun să-şi facă şi DNA televi­ziune. Cu transmisiune di­rectă non-stop, 24/24. Ca să aibă şi poporul la ce să se uite în direct. Şi să uite de mi­li­ar­dele ţării furate de nemernicii care conduc şi recuperate doar a mia parte.
Ce nu prea avem, de când doamna procuror-şef, după modelul adjunctului SRI, nu se mai consultă cu Băsescu, este lipsa egalităţii de şanse. Între candidaţii la „topul” că­tuşelor DNA… Aş zice că e chiar vorba de discriminare. Pe criterii de afi­nitate partini­că… De ce, de pildă, un drept­cre­­din­cios ca Becali să trans­pire ziua şi noaptea la cruci şi metanii în pe­nitenţă, iar un „iezuit” politic ca Boc, denunţat de miniştri subalterni săi, să se piardă în ceaţa uitării la Cluj? De ce un Blaga, despre care ştie tot PD-ul că primea ba­nii la partid cu va­lizele sau un Berceanu să fie crunt marginalizaţi şi privaţi de dreptul de a fi vedetele zilei la TV DNA?
Cum a fost şi în guver­nare, cea mai darnică şi cea mai harnică, tot doamna fostă Cocoş a rămas number one. Este zilnic, de departe, protagonista acestui spectacol. Protectorul Băse nu se mai poate proteja nici măcar pe sine şi familia sa. Păi, atunci, dacă preşedin­tele-jucător nu mai joacă în spatele butoa­nelor cu cătu­şe, cine îi prote­jează pe as­cunşii infractori ai fostului PDL, în poala largului PNL? Nimeni?! Oameni din „sistem” ne temperează optimist şi ne cer să avem pu­ţintică răb­dare… Că este doar o chestiune de timp şi de pro­gra­ma­re. Oare?!
Să ne înţelegem: nu sus­ţinem aici că aceşti ocoliţi de soartă ar fi vinovaţi de „pre­zum­ţie” şi că ar trebui con­dam­naţi în de­văl­măşie. Doar că e de neînţeles, de ce  în ur­ma denun­ţu­rilor înde­lung me­dia­ti­zate, aceştia nu se supun  şi ei „regulilor democratice”. Şi nu sunt în­tre­baţi ce, cum, când şi cu cine… Şi mai ales cât! Dacă răspun­su­rile lor se îm­pacă cu cele ale denun­ţă­torilor şi interceptorilor, evident „sistemul tică­loşit” cu care s-a luat la trântă fostul preşedinte… a dat „roa­de”… Dacă nu, nu! Şi vor primi, cu adânci reve­renţe, salutul de rigoare al pălării­lor noastre.

About Ion Mânzală

ION MÂNZALĂ este jurnalist, realizator TV, scriitor şi editor de carte. Luptător vechi pe „frontul anticorupţie”, autorul locuieşte şi îşi desfăşoară activitatea în Braşov.